Finn dine egne planteprosjekter i kjøleskapet

Hobbyer | Saturday May 26 2018 | Comments Off on Finn dine egne planteprosjekter i kjøleskapet

Mange setter pris på å omgi seg med levende plantevekster. Slike kan selvsagt kjøpes på hagesentre og planteskoler, men i tillegg har du sannsynligvis starten på et helt planteeventyr i umiddelbar nærhet. En titt i kjøleskapet kan være alt som trengs for å komme i gang.

Mange av de fruktene og grønnsakene vi spiser i det daglige, har fortsatt frøene intakte. Hvis du tenker at det er en selvfølge, kan du spørre deg hvor lenge det er siden du spiste druer med stein? Nettopp. Epler er derimot ofte fulle av stein. Det er også sitroner, tomater, paprika – du skjønner tegninga. Mange av disse kan du plante.

Hvilke planter du velger, avhenger delvis av plassen. Har du en hage å boltre deg på, kan du plante frø som på sikt blir til store trær. Du kan rett og slett lage din egen frukthage! Må du nøye deg med kjøkkenbenken og stuegulvet, er valgene færre. Samtidig er det utrolig hva som kan gro på en kjøkkenbenk, enten ved hjelp av et vekstsystem, eller i helt vanlige potter.

Rent konkret går du selvsagt fram ved å plante frøene. Frø fra frukter som sitron og eple, er dekket av et spirehemmende middel. Vask dem og gni dem tørre, så slipper du å måtte vente flere måneder før du begynner å se de første sporene av grønt. Paprika og chilifrø skraper du løs med en kniv før du putter dem i jorda, mens cherrytomater kan skjæres i to og plantes «som de er». Jordbærfrø løsner du med en nål eller lignende, og lar dem tørke litt før du putter dem i jorda. Andre frø eller steiner du kan teste, er avocado, appelsin, tomater – eller hva med å plante en hel ingefærrot? Med litt tålmodighet kan du snart putte egen avling i både frokost, middag og kvelds.